GRÜNDERDRØMMEN REALISERT HOS EKER DESIGN – MOTTAR ISPO 22 AWARD

Tre skientusiaster brakte oppfinnelsen sin til Eker Design, et produkt som skulle gi livreddende luft til snøskredofre. Allerede før Safeback er lansert har gründerne vunnet en av verdens mest gjeve priser innen innovativt sportsutstyr, ISPO 22 Award.

Safeback_SBX_Closeup3_transparent

At Safeback har mottatt ISPO 22 prisen er en fin anerkjennelse av at produktet utgjør en betydelig innovasjon på sportsmarkedet generelt, og mot snøskredmarkedet spesielt. Prisen markerer også en overgang fra flere års produktutvikling til kommersialisering og salg. Dette betyr selvsagt mye for hele teamet i Safeback, og vi gleder oss til fortsettelsen, forteller Tor Berge, en av gründerne bak Safeback. 

Det var under en skitur i fjellene på Reimegrend at visjonen om denne livreddende oppfinnelsen ble til. Der begynte Tor å tenke på hva som ville skje dersom han skulle bli utsatt for snøskred. 

Jeg har selv gått på tur der siden jeg var liten og har alltid vært eksponert for snøskred som en reell risiko på tur. Jeg bruker utstyr som spade, søkestang og sender/søker, men blir du tatt av skred bør du finnes innen et kvarter. Den vanligste dødsårsaken til snøskredofre som er helt begravet, er mangel på oksygen, siden personen ofte ikke har noen luftlomme i snøen. Etter et kvarter har en brukt opp sin egen luft og overlevelsesraten synker drastisk.  Om man fikk utvidet overlevelsesvinduet til den snøskredtatte vil dette kunne bidra til å redde liv, forteller den oppfinnsomme skientusiasten. 

Det viste seg at han var inne på en problemstilling som ingen hadde klart å løse. Utfordringen var klar, men løsningen var fremdeles et stykke unna.   

Safeback_SBX_Closeup4_white

En kamerat fra studietiden, Sigmund, var også interessert i å finne en løsning på dette problemet. Etter noen runder fikk vi et tilskudd fra Innovasjon Norge til å undersøke markedet og til å utvikle idéen litt videre. Kort tid senere, under en skitur i Røldal med André Mjølhus, en annen kamerat fra studietiden, var det klart at vi ble tre personer i prosjektet som alle var motiverte for å finne en løsning på denne problemstillingen. Reisen til Safeback startet.

De tre studiekameratene bestemmer seg for å satse alt og følge gründerdrømmen, men hvordan skulle de gå frem? Uten kunnskap om produktutvikling eller penger trengte de hjelp. Hvordan de skulle få dette til ante de ikke, men de visste hvor de skulle begynne.  

Vi hadde jo hørt mye snakk om Bård Eker, bilær og båtær, og Eker Design. Så vi måtte prøve oss der først, selv om vi kun hadde en idè og ingen penger. Vi var veldig usikre på hva dette ville koste oss, men startet med å ta kontakt og presentere ideen for Victor Rosenvinge hos Eker Design, forteller Sigmund. 

Det står aldri stille hos Eker Design, som kontinuerlig får presentert nye spennende ideer fra ulike oppdragsgivere. Denne gjengen fra Safeback gjorde et ekstra sterkt inntrykk på Victor Rosenvinge.

Jeg husker godt det første møte, her på tunet på Torsnes for noen år siden. De dro frem en enkel PowerPoint presentasjon der de presenterte seg selv og produktideen. De hadde et godt fokus, viste ekte engasjement og stor stå-på-vilje. Allerede under dette første møte skjønte jeg at denne ideen faktisk kunne bli til et bra produkt. Jeg møtte noen som var trygge på det de presenterte, med beina godt plantet på jorden, og med en god forståelse for hva de hadde i vente og hva som faktisk måtte til for å realisere ideen.  

SBX_full_white

Victor har lang fartstid når det kommer til å utvikle innovative og ikoniske produkter i samarbeid med gründere og etablerte bedrifter i alle størrelser. Så etter at en avtale om et samarbeid ble inngått var det bare å sette i gang. 

Det første vi måtte gjøre var å gå gjennom realistiske forventinger og finne ut om ideen holdt mål. Et generelt råd i slike prosesser er å alltid være kritisk underveis, på en positiv måte. En grunnlegger av ideen kommer ofte ut med å forsvare den, men man skal være kritisk, for at produktet skal bli så bra som mulig. Man må se ting fra brukernes ståsted, hvor kan produktet feile, og hva kan gå galt? Produktet skal holde det det lover. Feiler det, får du så øra flagrer, og det er i utviklingsprosessen man må kvalitetssikre og gjøre tester! Etter lansering av produktet til markedet kan det fort bli dyrt, forteller Victor.

Etter lang tid med design- og utviklingsprosesser var det klart for prototyper og testing, medisinsk, praktisk og teknisk.  

Jeg husker godt den første prototypen vår, mursteinen som vi kalte den. Den veide 1200 gram og ble ikke så veldig godt mottatt av soldatene i Forsvarets vinterskole, som stod for testingen. Det ble totalt utviklet tre prototyper i prosessen, så vi gikk fra 1200g til 480g, forteller Safeback gründerne. 

For å redusere vekt og størrelse måtte det fires litt på noen av kravene, som blant annet at produktet skulle fungere i 40 minus. 

Bare det at vi gikk fra 40 til 30 minusgrader utgjorde en stor forskjell her, også det at vi endret kurs fra å rette oss mot militæret til å rette oss mot sivile. Noe annet som har hatt stor betydning er valget om å integrere produktet i en sekk. Brukervennlighet har også vært et stort fokusområde. Produktet skal være enkelt, intuitivt og sikkert å bruke. Å trekke i en snor for å aktivere produktet er et allerede kjent konsept i andre tilsvarende produkter. Summerer vi opp, så har dette alt-i-alt vært en lang, spennende og lærerik reise, forteller Tor.  

I tillegg til samarbeidet med Eker Design har Safeback hatt andre viktige støttespillere. 

Vi hadde ikke klart dette uten finansiell støtte fra Innovasjon Norge, som har gjort at vi har skapt et produkt vi har fått patent på. Det har igjen ført til en utviklingskontrakt med det norske Forsvaret, administrert av Forsvarets Forskningsinstitutt, Fjellmedisinsk Forskningsgruppe ved UiB, som har utført uavhengige forskningsforsøk. Og IFMGA sertifiserte guider som bistår i felten under testing. I tillegg har Safeback hatt med seg fremoverlente investorer som har delt den samme målsetningen til Safeback om å redde liv. 

SBXuser_backquarter_color__imageBG

At det skulle ta fem år å utvikle produktet var hverken Victor eller guttene i Safeback klar over da de startet, men de enes om at det tok den tiden det måtte ta. 

I starten maste jeg vel fælt om at de skulle komme i gang med testingen fortere, bare legge hodene deres i snøfonna og gjøre de første testene selv. Men de klarte å koble inn eksperthjelp til å fasilitere testene, og det var smart; -og verdt å vente på. Og så fikk de i tillegg dokumentasjon på testene også, -helt strøkent. Jeg syntes det har vært god stemning rundt samarbeidet og at det har vært kort vei mellom beslutning og handling. De er seriøse, grundige og ryddige, og tar ingen snarveier. Jeg er veldig imponert, forteller Victor. 

Om det blir mer samarbeid med Eker Design vil tiden vise, men Victor er tydelig stolt av de flinke oppfinnerne og forteller at de er hjertelig velkommen tilbake med andre produkter, når som helst. Han gir et siste råd til de unge lovende, før de flyr av sted og tar verden med storm. 

Før var det ingen som tenkte på at det var mulig å kanskje redde liv med et produkt som dette, men nå som produktet blir lansert vil det være andre der ute som vil tenke på andre løsninger.  Dere har fått patent, ja, men at noen kommer ut med lignende produkter og kanskje omgår patentet deres kan jo være mulig. Så vær fremoverlente og fortsett å stå på videre med å utvikle både markedet og nye ideer. Motta og bruk tilbakemeldinger fra markedet på en strukturert måte. Brukernes opplevelser er av stor verdi for dere når dere skal utvikle dette produktet videre eller lage nye produkter. 

SafebackSBX-Labeled+–+10

ISPO begrunner avgjørelsen med fem punkter der Safeback skiller seg særlig ut; høyere sjanse for å overleve ved skredbegravelse, et innovativt system som ikke har munnstykke, produktet er lite og lett, et godt sikret feste i ryggsekk og stropper og den fungerer selv i bitre minusgrader og kompakt snø.

Vinnerproduktet vil bli utstilt under årets ISPO messe i München i november og lanseres vinteren 2023/24. Safeback produseres i Norge.

Les ISPO sin artikkel om Safeback her

Besøk Safeback sin nettside her

Scroll to Top