LIVREDDENDE DESIGN
I LUFTA

Stiftelsen Norsk Luftambulanse utvikler verdens første CT-skanner i helikopter, sammen med Eker Design og det australske tech selskapet Micro-X.

Ved hjerneslag mister pasienten to millioner hjerneceller i minuttet, hvilket betyr at det haster med behandling. Men det er vanskelig å skille mellom hjerneblødning og hjerneinfarkt, også kalt blodpropp. Symptomene er like, men gir du feil medisin er konsekvensene katastrofale. I 85 prosent av slagtilfellene dreier det seg om propp, hvor man gir trombolyse, et kraftig blodfortynnende medikament. Men gir du trombolyse til pasienter med hjerneblødning kan dette være dødelig.

thumbnail_1x1

Morten Evensmo fra Stiftelsen Norsk Luftambulanse viser frem demoen av CT-skanneren, som befinner seg i deres forskningslab i Lommedalen.

Den eneste måten å stille riktig diagnose på i dag er ved å ta bilde av hjernen med en CT-skanner. Hvert minutt er kritisk, og får du riktig behandling de første timene øker sannsynligheten for at man kan komme tilbake i et normalt liv og slippe varige mén. Behandlingen må gis innen de første fire og en halv timene. Derfor vil Stiftelsen Norsk Luftambulanse gjøre den livsviktige ventetiden så kort som mulig, i samarbeid med blant andre Eker Design.

Stiftelsen Norsk Luftambulanse tok kontakt med oss i mars og ønsket hjelp til å lage en demo av en CT-skanner tilpasset redningshelikopter. Teknologien utvikles i disse dager hos australske Micro-X, men er fortsatt på prototypstadiet. Målet vårt var derfor å lage en demo med realistiske dimensjoner, som viser hva som er mulig og hvordan ting skulle kunne se ut i fremtiden. Denne skulle ferdigstilles til verdens største konferanse innen medisinsk lufttransport i juni, AirMed2022 i Salzburg, forteller designer og prosjektleder i Eker Design, Anders Mellberg.

MicrosoftTeams-image

Bakgrunnen for prosjektet er at Stiftelsen Norsk Luftambulanse lenge har forsket på hjerneslag for å raskere kunne gi akuttmedisinsk behandling. De har allerede gjennomført et vellykket prosjekt i en slagambulanse, der konseptet om å bringe sykehuset til pasienten er det samme. Men i motsetning til en bil, som kan bære en tradisjonell CT-skanner på 400 kilo, har helikopteret kun plass til en på ca. 120kg.

Det første vi gjorde var å demontere en CT-skanner og se hva vi kunne fjerne, for å redusere vekten. Vi endte på 245 kilo, som fortsatt er over dobbelt så tungt for hva helikopteret kan tåle. 50 kilo ekstra vekt tilsvarer omtrent 15 minutters ekstra flytid på en tur på 2,5 time. Så hadde vi to muligheter da: forkaste hele prosjektet, eller tenke helt nytt, forteller Morten Evensmo, designer og prosjektleder i Stiftelsen Norsk Luftambulanse

Konseptmodellen av verdens første CT-skanner i helikopter fikk stor oppmerksomhet under AirMed2022 og Evensmo takker Eker Design for det gode samarbeidet.

NL_CT_2

Anders og resten av gjengen i Eker Design gjorde en kjempejobb, resultatet ble akkurat det blikkfanget vi var ute etter. Det er vel ingen i Østerrike som ikke har fått med seg at vi prøver å få en CT-skanner opp i lufta. Men det er en konservativ bransje; mens det for noen er en øyeåpner, trekker andre på smilebåndet. Når det er sagt, har vi nådd et stort delmål; nemlig at folk begynner å snakke om en CT-skanner i lufta på et internasjonalt nivå, forteller Evensmo.

Stiftelsen Norsk Luftambulanse påpeker at de ikke er låst til Micro-X og ønsker å stimulere til konkurranse, for å få fortgang i prosessen.

Vi er på god vei, men vi har fortsatt et stykke å gå. Micro-X ser på oss som en potensiell kunde og mener dette er gjennomførbart. Men om andre klarer å lage teknologi vi kan fly av gårde med raskere tar vi gjerne en prat. For oss er det viktigste å fremme prehospital akuttmedisin, til det beste for pasienten. Derfor håper vi at dette er noe det snakkes mer om fremover, slik at vi sikre flere pasienter bedre behandling.   

Brief skiss
MicrosoftTeams-image edit
thumbnail_CT-scanner_prototype-0471
CT-scanner_prototype-0679
20220602_132032

Ketil Humlekjær, Daniel Løvås og Anders Mellberg jobber med utviklingsprosessen hos Eker Design i Fredrikstad.

Scroll to Top