BYGGER REDNINGSSKØYTE FOR FREMTIDEN

Hydrolift har nå startet arbeidet med en helt ny redningsskøyte i sin fabrikk i Fredrikstad. Fartøyet inneholder flere bærekraftige løsninger og skal blant annet bidra til mer effektiv sjøredning.

– Dette er en gledens dag. Vi har nå kommet frem til produksjonsfasen i prosjektet, hvor vi begynner selve produksjonsarbeidet, forteller Bård Eker i Hydrolift.

Frem til nå har utviklerne fra Eker Design og Hydrolift jobbet tett med Redningsselskapet, for å utvikle en moderne redningsskøyte full av innovativ teknologi. Skøyta skal redusere lokale partikkelutslipp, samt CO2-utslipp med opptil 90% i et såkalt «well to wake»-perspektiv.

– På teknologisiden deltar også utviklerne fra Hydrolift Smart City Ferries/Hyke med å tilføre smart-teknologi, som skal forberede «Smart Saver» for fremtiden, avslutter en entusiastisk Eker.

P-45 Rear Angle - 45 Knots - Norway P5 - Web

Skal gi mer tid til livredning  

I september 2021 startet arbeidet med å bygge den nye skøyta i Staff-klassen for Redningsselskapet.

Skøyta er donert av Tom Wilhelmsen-stiftelsen, og skiller seg kraftig ut fra resten av Redningsselskapets flåte. Etter en omfattende utviklingsperiode er skøyta nå klar for produksjon. Fartøyet, som går under prosjektnavnet «Smart Saver» vil kjøre på det miljøvennlige drivstoffet HVO og har teknologi som sørger for at mannskapet får mer tid og får fokusere på det de skal, å redde liv og berge verdier.

Ambisjonen for prosjektet var et nullutslippsfartøy basert på Hydrolifts P-42-plattform, som først gikk under prosjektnavnet «Green Saver». Etter et større innsiktsarbeid det siste året, ble det klart at for å kunne levere troverdig beredskap med en operativ redningsskøyte, med krav om toppfart på over 35 knop og tilstrekkelig rekkevidde til å kunne dra ut på oppdrag på kort varsel i alle typer værforhold, måtte det konkluderes med at nullutslippsteknologien ikke er tilgjengelig innenfor den satte tidsrammen for prosjektet.

Ser på alle muligheter til å redusere utslipp

Redningsselskapet vil likevel med dette fartøyet være på god vei mot å tilfredsstille klimamålene om å halvere Co2-utslipp innen 2030.

– «Smart Saver» skal være nettopp som navnet tilsier; smart og bærekraftig. Med det mener vi at skøyta ved hjelp av teknologi kan bistå mannskap i å ta gode avgjørelser, forteller Berit Letting, fungerende seksjonsleder for nybygg i Redningsselskapet.

P-45 Rear Angle Norway F3 - Web

Letting forteller at denne teknologien vil kunne brukes i søk- og redningssituasjoner, eller i andre krevende operasjoner. Hun forteller at Redningsselskapet ser på alle muligheter til å redusere klimagassutslipp, både lokalt på fartøyene, men også i et globalt økosystem.

I tillegg til fremtidsrettet og bærekraftig drivlinje, vil «Smart Saver» bruke den nyeste teknologien innen autonomi, utviklet av Hyke. Teknologien vil gjøre det mulig for fartøyet å selv regne ut den smarteste farten og ruten.

Sensorpakkene og de digitale tjenestene om bord vil forbedre situasjonsforståelse og gjøre det mulig for operasjonssentralen å bistå i søk og redning og andre operasjoner. Denne muligheten for støtte betyr også mer effektivt søk- og redningsarbeid, ved å frigjøre mental kapasitet hos mannskapet.

Utseendemessig vil P-45 «Smart Saver» skille seg ut fra de tidligere modellene i Staff-klassen i form av et lengre skrog, lukket og avdempet styrhus, nye luftinntak på akterdekket og en rekke produktoptimaliseringer. Også båtens fargepallett er endret.

– Med dette fartøyet vil vi definere fremtidens smarte og bærekraftige redningsskøyter. Vi ønsker å bruke dette prosjektet til å utvikle ny teknologi, utfordre leverandørene og finne nye løsninger for å nå målene vi har satt oss, forteller Letting.

Renders by Eker Design

Scroll to Top