side-area-logo

Eventyret Eker

Eker Design har tatt verden med storm fra landlige omgivelser utenfor Fredrikstad, med mye motor og bil på CV-en.

Last ned PDF versjon her

De svingete landeveiene snor seg gjennom landlige strøk i Østfold. Vi har lagt Fredrikstad bak oss, og åkrene breier seg ut. Bak en rød­malt port på Torsnes ligger en klynge av trebygninger. Det ligner et moderne gårdsbruk. Her holder Eker Design til. Selskapet har et globalt nedslagsfelt, men trives best i åpne landskap, langt unna asfaltjunge­len. Vi møter Bård Eker og Katinka von der Lippe i et av byggene. Her er den første projektoren de bygde for ASK, en teknologi de raffinerte med Projection­Design. Her er barnevognen fra Stokke, som nå triller rundt i alle verdensdeler. Modeller av Koenigsegg og Hydrolift står på hylla. Rommet er som et museum over gamle suksesser.

– Alt dette er vi for all del stolte av, men det tilhører fortiden. I vår bransje handler det om å jage nye ideer og nye produkter, sier daglig leder Bård Eker.

– Det eneste vi vet, er at vi skal innovere noe nytt, noe verden ikke har sett før. Vi vet aldri hva som venter bak neste sving, og starter på nytt i hvert prosjekt. Det er noe av det vi liker best med jobben, sier designsjef Katinka von der Lippe.

De har jobbet tett sammen i ni år, og er som et innovasjonens tvillingpar, der den ene fortsetter resonnementet der den andre slipper. Slik bølger samtalen rundt innovasjon, Norge og Eker design.

 


Espen Askeladd

Eker Design har for lengst rundet 30 år. Bård Eker startet selskapet på åttitallet med en ide om å ta industridesign i Norge et skritt videre. Det ble et sjumilssteg.

– Da vi startet, fantes det ikke noe miljø for uavhen­gige industridesignere. Vi sa ja til alle som kom og ba oss knekke en binders eller bøye en spiker. Vi tenkte som Espen Askeladd, at det er greit med alt du har i sekken. Spesielt om du vet hvor du har det, sier Eker.

Som i eventyret kommer man langt med nysgjer­righet og en dose tilfeldigheter, kombinert med kompetanse og talent. ASK ble en suksess med bistand fra Eker, basert på ideen om at i stedet for å projisere et bilde ved å legge en boks på en overhead (!), kunne man plassere lyspæra i boksen. Samar­beidet med Koenigsegg ble til da han skulle teste ut et karbonmateriale i Asia, hvor produsenten feilaktig brukte Christian von Koenigsegg som referanse. Samarbeidet med Hydrolift startet fordi en av de ansatte i Eker hadde båt på hytta. Da selskapet gikk konkurs, kjøpte Eker konkursboet i tro på at det var verdier i boet, plassert i containere utenfor. De viste seg å være tomme. Påfallende mange prosjekter Eker Design har tatt i, har blitt snudd til suksess.

– Vi gjør 50-60 prosjekter i året. Vi er 30-40 som jobber her. Alle har en touch med alle prosjektene vi gjør. Selve prosessen blir mer og mer morsom. Menneskene vi jobber med har blitt viktigere enn produktet. Det er kanskje alderen, sier Eker.

 

    

 

Ut i verden

Vi må tilbake til den landlige beliggenheten. Plasse­ringen er ikke tilfeldig.

– Vi kunne jobbet i utlandet, vi. Men det er i Norge hjertet er varmest. Om vi kan få til alt vi vil herfra. Det er litt fandenivoldskhet i oss. Mange har satt ut pro­duksjon og utvikling til Kina og Polen. Da sender man også ut kunnskap. Vi ønsker å ha det her, sier Eker.

– Norske designere og kompetanse er en eksport­vare. Vi jobber på en annen måte i Norge. Det er lite hierarkisk, med en involveringstanke som ligger naturlig i sjela vår. Det er en konkurransefordel, sier Katinka von der Lippe.

Er dette kjernen? I en bedrift som lever av kreative prosesser og innovasjon er det en fordel å la de tusen ideer myldre.

 

    

 

Think, Koenigsegg og Porsche

Eker og von der Lippe deler interessen og erfaringen med bil. Faktisk møttes de første gang på en bilutstilling i Geneve. Katinka von der Lippe gikk rett fra skolebenken på Kunst og håndverkskolen i Oslo til å bli designer for det norske bileventyret Think.

– Think var helt fantastisk. Jeg tok diplomoppgave i båtdesign og hadde aldri designet bil, og så fikk jeg oppgaven å tegne interiøret. Jeg måtte finne ut hvordan en airbag virket, sier von der Lippe, som også har jobbet i prosjekt med Porsche Design, og pendler mellom Fredrikstad og Oslo i en 911 Targa. I hvert fall denne høstdagen.

– 911 er et ikon, og har et legendarisk automotive face. Jeg synes 911 har et snilt utseende, nesten litt kvinnelig, samtidig som bilen er en aggressiv kjøremas­kin, sier Katinka von der Lippe.

 

 

Bård Ekers hang til motorkraft er godt kjent. Han er verdensmester i offshore Class One, båtsportens øverste og raskeste klasse. Han designet en motorsyk­kel som diplomoppgave og har deltatt i NM i Roadracing i flere perioder. Han er medeier i Rudskogen, hvor han har en rekke av sine biler stående klare, deriblant flere Porscher. Samarbeidet med Koenigsegg startet i 2004, og i en årrekke var Eker hovedaksjonær i selskapet. I 2009 var Eker og Koenigsegg en hårsbredd fra å overta bilselskapet SAAB. Allerede som student vurderte han bildesign, med en forlokkende utveksling med bilprodusenter i Pasadena, California. Men han ble skremt bort av onkelen som var prosjektleder for Volvo lastebiler.

– Han hadde vært i Volvo i 30 år og blitt sjef for girkassa. Jeg er en rastløs type, og ville aldri hatt tålmodighet til å vente. Jeg ville heller tegne hele lastebilen. Fart og rå motorkraft står i sentrum for Eker Design. Bård Eker, Katinka von der Lippe og resten av teamet bak Eker Design har definitivt nådd lengre enn girkassa.

 

Artikkel og foto: Norsk Porsche

graphics